Een opgroeiend kind komt veel nieuwe situaties tegen die leuk, verrassend, uitdagend maar ook spannend, verdrietig of moeilijk kunnen zijn. Van elke situatie leert een kind. Het leert hoe het zich hierover voelt, hoe anderen erop reageren, hoe het er zelf op reageert en legt dit allemaal vast in zijn geheugen.
Om met al deze situaties om te kunnen gaan en ook aan te kunnen gaan, is het fijn als een kind zelfvertrouwen heeft of dit kan opdoen door het aangaan van de situatie die zich voordoet.
Als ouder zijn we geneigd om de weg voor ons kind glad te strijken. Dus als we zien dat ons kind er verdrietig of boos om wordt, dan nemen we het over of proberen het op te lossen. Er zijn natuurlijk gebeurtenissen waar dit ook belangrijk is om dat te doen als ouder, maar er zijn ook situaties dat het juist belangrijk is om het kind de kans te geven om verdrietig te zijn of teleurgesteld. Hier leert het van, en wordt het sterker door. Door hiermee om te leren gaan, bouwt het kind zelfvertrouwen op. Kinderen krijgen vertrouwen in hun eigen kunnen als ze leren moeilijke situaties op te lossen.
Hieronder 4 tips om je kind te helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen:
- Zorg dat je je kind de ruimte geeft om zichzelf te ontwikkelen. Laat je kind iets zelf doen of proberen. Laat je kind situaties zelf oplossen en doen, ook als hij/zij dit in eerste instantie niet wil of als het fout kan gaan (Let hierbij wel op dat het de veiligheid niet in gevaar brengt) Daar leert een kind meer van dan als je het van hem overneemt. Moedig je kind aan en ondersteun waar nodig. Laat je kind z’n angsten overwinnen.
- Laat je kind ook eens tegendraads zijn. Het leert daardoor ook om controle te kunnen hebben op situaties en er is dapperheid voor nodig. Vind als ouder een balans voor het toestaan van autonomie en het hanteren van je eigen regels.
- Laat je kind een positief dagboek bijhouden. De meeste kinderen vinden dit heel leuk om te doen. Koop hiervoor een leuk schriftje en laat je kind elke dag 2 dingen opschrijven waar het die dag trots op is. Wat ging er goed? Wat heb je geleerd? En overwonnen? Wat was een fijn moment?
Zo leert je kind positief denken over zichzelf. Het is voor kinderen best lastig om iets te verzinnen, dus help ze op weg door vragen te stellen of met ze mee te denken.Het werkt het beste als je een vast moment op de dag kiest waarop je samen het dagboekje invult. Bijvoorbeeld na het eten of voor het slapen gaan.
- Kinderen willen vaak graag helpen. Maar omdat wij als ouders nogal eens vinden dat we het zelf beter of sneller doen, doen we het maar zelf of we geven heel veel aanwijzingen. Veel activiteiten die wij als ouders doen, bijvoorbeeld koken, tuinieren, schoonmaken en opruimen, kunnen kinderen erg goed zelf leren. Uiteraard zorg je wel voor veilige situaties en blijf je erbij. Maar bijt op je tong en ga op je handen zitten, zodat je niet continu aanwijzingen geeft. Door kinderen te betrekken bij dergelijke activiteiten, ze de ruimte te geven om te oefenen en dankbaar te zijn voor hun hulp, voelen ze zich gerespecteerd als gezinslid en ontwikkelen ze eigenwaarde.
|